Siber Zorbalığı Önleme Stratejileri: Bütüncül Bir Yaklaşım

  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. Siber Zorbalığı Önleme Stratejileri: Bütüncül Bir Yaklaşım
Siber zorbalık

Siber Zorbalığı Önleme Stratejileri: Bütüncül Bir Yaklaşım

 

Gündelik hayatımızın neredeyse merkezi haline gelen internetin, teknolojide meydana gelen gelişmeler neticesinde kolay ve ucuz şekilde erişilebilir hale geldiği görülmektedir. İnternetin, birçok avantajının bulunmasına rağmen, bilinçsiz kullanılması durumunda bireylerin sosyal ve psikolojik sağlığı üzerinde tehdit edici bir rol oynayarak bilgisayar ve internet bağımlılığı gibi problemlere neden olabildiği görülmektedir. Bu durumun da elektronik ortamlarda başkalarına zarar verici davranışlar olarak adlandırılan siber (sanal) zorbalık davranışına yol açtığı dikkat çekmektedir. İnternet bağımlılığını ve siber zorbalığı önlemede bağımlı bireye, bireyin ailesine ve topluma birtakım görev ve sorumluluklar düştüğü belirtilmekte, özellikle bireyin bağımlı olduktan sonraki tedavi sürecinden ziyade bağımlı olmadan bu durumun önlenmesinin daha fazla önem taşıdığı savunulmaktadır. Siber zorbalık davranışının önlenmesine yönelik yapılması gereken ilk şeyin, bireylere sorun hakkında farkındalık kazandırılması olduğu belirtilmektedir. Bu makale kapsamında, siber zorbalık kavramının nedenleri, bireyler üzerinde yarattığı etkiler ve bu sorun ile mücadele etmede bireylere, okul idaresine, ebeveynlere ve topluma düşen roller ele alınmıştır.https://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-siber-zorbaligi-onleme-stratejileri-butuncul-bir-yaklasim-91334.html

Avatar

Gizem Akcan

Üyelik Tarihi:  5 Aralık 2018

2006 yılında Kocaeli Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite eğitimimi 2011 yılında ODTÜ Psikoloji Bölümünde Şeref Öğrencisi olarak tamamladım. Üniversite giriş sınavında aldığım derece nedeniyle lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimim boyunca TUBİTAK Üstün Başarı Bursu aldım. Üniversite eğitimim sırasında ODTÜ İşletme Bölümü’nde Girişimcilik programında yan dalımı tamamladım. Lisans eğitimim sırasında Hollanda Groningen University’de Psikoloji Bölümü’nde 6 ay süreyle Erasmus programına katıldım. Üniversite eğitimi süresince İstanbul Pandost Derneği’nin düzenlediği Obsesif Kompulsif Bozukluk, Panik Bozukluk ve Depresyon konularında eğitim ve workshoplara katıldım. ODTÜ İlkokul Çocuklarına Yardım Derneği’nde aktif olarak görev aldım. Lisans eğitimim devam ederken, Performans Kaygısının Sporcuların Başarısı Üzerindeki Etkisi, Liderliğin Olumlu ve Olumsuz Yanları, Mükemmelliyetçilik ve Kendi Kendini Kontrolün Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi konulu proje çalışmaları ve sunumları yaptı. Daha sonra İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans programından 2013 yılında mezun oldum. Bitirme tezimi ‘Mutlak Gerçek İhtiyacı Konusunda Ölçek Geliştirme Çalışması’ konusunda yaptım.
Yüksek Lisans eğitimim süresince Aile ve Çift Terapisi, Oyun Terapisi ve Lisrell Yapısal Eşitlik Modellemesi eğitimleri ve süpervizyonları aldım. Ayrıca, Kognitif Terapi ve Depresyon konusunda Dr. Emel Stroup tarafından verilen 2.5 saatlik Çalışma Grubu’na katıldım.
Yüksek Lisans eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programını 2017 yılında bitirdim. Klinik Psikoloji Doktora tezimi ‘ Erkek Eşcinsellerde Erkek Eşcinsellerde Benlik Kavramının Netliği ve Mutlak Gerçek İhtiyacı Değişkenleri ile Problem Çözme ve Stres Belirtileri Değişkenleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi’ konusunda yaptım. Ulusal ve uluslar arası indeksli dergilerde yayınlanan Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış makalelerim, yurt içi ve yurt dışı kongrelerde sunulan poster ve sözlü bildirilerim, panellerim bulunmaktadır.
Aynı zamanda Dr. Emel Stroop’un yanında asistan, Esra Erol Umut Evleri Projesi’nde gönüllü psikolog ve İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştım. Halen Bartın Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaktayım. Ayrıca, Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı, Psikoloji Bölüm Başkan Yardımcısı ve Bartın Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktayım. Uzun yıllar Prof.Dr. İlkay Kasatura Psikoterapi Merkezi, New Life Danışmanlık ve Psikolium Danışmanlık ve Koçluk Merkezi’nde terapist olarak çalıştım.