SİRKADİYEN RİTİM

  1. Anasayfa
  2. Aile
  3. SİRKADİYEN RİTİM
7C59DB40-9AC6-4DD9-A662-EBFD2095FEC6

Sirkadiyen ritim; dünyanın kendi etrafında yaklaşık 24 saat süren dönüşünün canlılar üzerindeki etkileri olarak tanımlanabilir.

Sirkadiyen ritmi en çok etkileyen faktör ışıktır. Işığın yanı sıra melatonin, sıcaklık, jet-lag ve vardiya değişim durumu da ritmi etkileyen faktörler arasındadır.

“Yanlış” sirkadiyen zamanda beslenme sonucu gelişen sirkadiyen bozulma, vücut ağırlığına neden olabilir.

Modern teknoloji ile beraber vardiyalı ve gece çalışan işci sayısı artmakta, bunun paralelinde yanlış sirkadiyen zamanda beslenme sıklığı da artmaktadır.

Saat 20.00’den sonra beslenmenin uyku zamanlaması ve süresi gibi uyku alışkanlıklarından bağımsız olarak daha yüksek BKİ’ye neden olacağı düşünülmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenmek, ana öğünlerdeki makro besin öge dağılımını günün uygun olan saatlerine göre ayarlamak sirkadiyen ritim dengesi için katkı sağlamaktadır.

?Sabah vücuttan kortizol, tiroid ve adrenalin hormonları salgılanır. Bu nedenle vücudun bol enerjiye ihtiyaç duyduğu sabah saatlerinde güne iyi bir kahvaltıyla başlamak gerekir.

?Öğlen saatlerinde sindirim için daha uzun süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenle hazımsızlığa neden olmayacak ve daha uzun süre tok tutan proteinli besinler tercih edilmelidir.

İkindi saatlerinde kan şekerinde hafif düşüşler yaşanır. Bu nedenle hafif bir ara öğün yapılmalıdır.

?Saat 17.00-18.00 saatleri arasında serotonin salgısı artar. “Mutluluk saati” olarak bilinir. Spor için ideal bir saattir. ??‍♀️

?Akşam saatlerinde metabolizma yavaşlar. Saat 19.00’ı geçmeden akşam yemeği yenilmeli ❗️

?Saat 21.00’dan sonra vücut dinlenmeye ve uykuya hazırlanır. Sindirim sistemi yavaşlar, tansiyon ve nabız değerleri azalarak vücut kendini uykuya hazırlar. ?

?23.00-05.00 saatleri arasında salgılanan melatonin salgısını sağlamak için bu saatler arasında uyuyor olmak gerekir ?

Organlarımızında sirkadiyen ritimlerine uygun olarak çalışırlar.

Karaciğer en önemli detoks organlarından biridir. Karaciğerimizin çalışmasını desteklemek için gece 1 ila 3 arası derin bir uykuda olmak gerekir. Bunun için de en geç 11 de uyku durumuna geçmeniz çok önemlidir.

Akciğerlerimiz gece 3 ila 5 arasında uyku halindeyken ertesi gün gerekli olan enerji depolar.

Kalın bağırsak, detoksifikasyon süresinin ardından ilk sağlıklı bağırsak hareketi için gece 5 ile 7 saatleri arasında aktif hale gelir. Bağırsakların hareket etmesine yardımcı olmak için, gece uyumadan önce bir bardak oda sıcaklığında veya ılık su içebilirsiniz.

Mesanemiz akşam üstü 3 ile 5 saatleri arasında aktiftir ve bu da metabolik atıkların temizlendiği anlamına gelir. Bolca su, bitki çayı ve yeşil sebze suları içerek, mesanenin hareket etmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bu senkronizazyon tam bir mucize ..

Avatar

Beyza Kaya

Üyelik Tarihi:  19 Mart 2019