RAMAZAN’DA KİLO YÖNETİMİ

  1. Anasayfa
  2. Beslenme
  3. RAMAZAN'DA KİLO YÖNETİMİ
RAMAZAN'DA KİLO YÖNETİMİ

RAMAZAN’DA KİLO YÖNETİMİ

Ramazanın bahara denk gelmesi ile uzun süren açlıkla beraber beslenme düzenimiz ve rutinlerimizde değişiyor. Oruç tutarken yapacağınız basit birkaç uygulama ile hem kilo yönetimi sağlayabilir hem de uzun süren orucunuzu daha rahat geçirebilirsiniz.

 

SU?

Ramazan ayında kısıtlı zamanda yeterli sıvı tüketimi imkansız gözükse de kilo kontrolünün temel anahtarı yeterli sıvı tüketimidir. Vücudunuzun yeterli miktarda su ile doyurursanız, iftar zamanı orucunuzu açtığınızda kan şekeriniz daha dengeli bir şekilde değişecektir. Su içme hedefiniz kilonuz başına 30 ml kadar olmalıdır. 60 kilo bir birey için 60X30= 1800 ml yeterli olacaktır. Spor yapıyorsanız veya fazla terliyorsanız aldığınız sıvı miktarını arttırmanızda fayda vardır. 2 litre veya sekiz bardak suyu şu şekilde değerlendirebilirsiniz:

•2 bardak iftar vakti
•4 bardak iftar ve sahur arasında
•2 bardak sahur vaktinde şeklinde tüketebilirsiniz.
❗️Çay ve kahve gibi içeceklerin sıvı alımınıza yardımcı olmadığını unutmayınız.
❗️Sindiriminize yardımcı olacak bitki çaylarını tüketebilirsiniz.

 

DENGELİ VE HAFİF BİR İFTAR

Oruç tutarken metabolizmanızın yavaşlama ihtimali çok yüksektir ve enerji ihtiyacımız da azalır. Kan şekerinizi hızlı bir şekilde yerine getirecek hurma ile orucunuzu açabilirsiniz. Çok fazla hurma yemediniz şekerinizi ani bir şekilde arttıracağınıdan miktarına özen gösterin. Orucunuzu açtıktan sonra küçük bir porsiyon çorba ile devam edin. Kremalı ve unlu gibi ağır çorbalardan uzak durun. Karbonhidrat içeriği yüksek olan başlangıçlardan uzak durun. Uzun süre açlıktan sonra mideye giren gıdalar hafif ve uygun porsiyonda olmalıdır. Kızartılmış,soslandırılmış ve baharatlı yiyecekleri tüketmemeye çalışın.

 

SAHURU ATLAMAYIN

Yaklaşık 7 saat ile kısıtlı olan yeme zamanı sıkıldı atlamanız için bahane olabilir. Ancak sahuru atlamak sonraki günü daha aç geçirmenize ve iftarda daha fazla yemenize neden olacaktır. Sahur öğününü tuz bakımından kısıtlı olmalıdır. Basit karbonhidratlar yerine tam tahıllı karbonhidratlar kanda yavaş salınımla hareket ettiği için şeker dengenizi korumanıza uzun süre yardımcı olacaktır. Sahur öğünü; lor peyniri, beyaz peynir ve yumurta gibi iyi ve kaliteli kaynaklardan protein içermelidir. Kaliteli karbonhidrat ve protein kombinasyonu kan şekerini korumanıza maksimum seviyede yardımcı olacaktır.

 

AKTİF KALIN ??‍♀️

Açlık bütün gün oturmanız ve uyumamız için bahane olmamalıdır. Günlük aktivite rutininizi korumalısınız. Aşırı sıcaktan kaçınmalısınız. İftar ve sahur arası zamanı egzersiz için değerlendirebilirsiniz.Oruç döneminde ve uygun olacak egzersizleri uzmanınıza danışınız.

 

İŞLENMİŞ ŞEKERDEN KAÇININ ?

Ramazan’da alınan kiloların sebebi iftar olarak görülse de asıl sorumlusu içecekler ve tatlılardır. Ramazan ayı şeker alışkanlıklarımızı değiştirmek için mükemmel bir fırsat olabilir. Tatlı ihtiyacınızı taze ve kuru meyvelerden karşılayabilirsiniz. Şeker gibi alışkanlığınız varsa oruçla beraber bu alışkanlığınızı bırakmayı deneyebilirsiniz.
Avatar

Beyza Kaya

Üyelik Tarihi:  19 Mart 2019