Diyetteyim Ama Neden Kilo Veremiyorum?
Haydi sizi tartıya çıkmaya korkutan diyet hatalarından konuşalım!
Diyet sürecinde doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir? Her şeyi yapıyorum ama kilo veremiyorum mu diyorsunuz? Belki bir yerlerde ufak tefek yanlışlarımız oluyordur!
Ben bunları 5 başlık altında topladım. Şimdi bu 5 beş başlıktan bahsedelim.
1)Karbonhidratları sıfıra indirmek !
Diyet yapmaya başlayan çoğu birey işe ekmeği tamamen kesmekle başlar, hatta ben ekmek yemiyorum ama yinede kilo veremiyorum denir.Bu çok yanlış! Yeterli karbonhidrat alınmadığında; bilişsel fonksiyon zayıflığı, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve isteksizlik oluşur. Sağlıklı beslenmede enerjinin %50-60’ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Bu da bir günde tüketilen besinlerin neredeyse yarısına denk gelir. Karbonhidrat sadece ekmek değildir! Meyve, süt, yoğurt, sebzeler, kuru baklagiller, unlu gıdalar, makarna, bulgur ve pirinçte de karbonhidrat bulunur. Bezelye, patates, mısır ve pancar gibi sebzelerle yine şeker içeriği yüksek kavun, üzüm, incir gibi meyveleri yerken porsiyonlara dikkat edilmeli.
Her ne kadar karbonhidratlar sağlık için gerekli vurgusu yapıyorsak da kişiler fazlasının da zararlı olduğunu göz ardı etmemelidir. Vücut enerji ihtiyacını anlık olarak glikozdan sağlar ya da ihtiyaç fazlasını karaciğer ve kaslarda depolar. Son olarak kullanmadığını yağa dönüştürür. Yani, kilo yapan karbonhidratlar değil gereğinden fazla aldığımız karbonhidratlardır!
2)Meyveyi sıfıra indirmek❌
Yeterli miktarda meyve tüketmek diyet sırasında halsizliğimizin ve yorgunluğumuzun olmamasına yardımcı olur. Ama bunun tersini yapıp yemek yerine tüketirseniz de fazla miktarda kalori almanıza ve kiloya sebep olabilir. Her meyveyi porsiyonuna uygun bir şekilde tüketmek gerekir.
3)Yanlış bitki çayları tüketmek❌
İçeriği uygun olmayan bitki çayları tüketildiğinde uzun vadede bağırsak tembelliği oluşabilir ve bu durum kilo vermenizi engelleyebilir.
Her türlü bitki çayı günde 2 kez ve aç karnına tüketilmelidir!
4)Su içmeyi abartmak!
Günde 3,5 litreden fazla içilen su zehirlenmeye sebep olur. Ek olarak uyku kalitenizi bozar ve böbreklerinizin fazladan çalışmasına sebep olur. Eksik tüketildiğinde ise; cilt daha parlak, yumuşak ve nemli olur; besinlerin yeterli sindirilmesine yardımcı olur; emziren annelerde süt üretimini arttırır; bağışıklık sistemi daha kuvvetli olur ve en önemlisi vücudumuzun zinde ve dinç kalmasını sağlar.
Beslenmede olduğu su tüketim miktarı da kişiye özeldir!
5)Sağlıklı besinler de olsa miktarını abartmamak❌
Sağlıklı diye bütün avokadoyu yemek ve ya avuç avuç kuru yemiş tüketmek kilo vermenize değil almanıza sebep olur.
Kısacası; diyette önemli olan az yada sağlıklı/diyet diye fazlasıyla tüketmek değildir. Önemli olan ortasını bularak yeterli ve önerilen miktarda tüketmektir.
Unutmayın; fazla kilolarımızı dış görünüş için değil sağlık için veriyoruz! Ancak bu şekilde sürdürülebilir ve devamlı olur. Diyetisyenlerin amacı kısmen size kilo verdirmek olsa da asıl amacımız size sağlıklı beslenmeyi öğretmektir.
Sağlıkla kalın ..