Kadın Sağlığında Osteopati
Osteopati Nedir?
Osteopati, hastaların çeşitli manuel terapi (elle tedavi) yöntemleri uygulanarak herhangi bir ilaç veya cerrahi yönteme başvurulmadan tedavi edilmesine olanak sağlayan bir tıp dalıdır. Osteopatide, ilk olarak vücudun tamamının düzgün bir şekilde çalışmasında etkin rol oynayan omurga bölgesinde aşırı hassasiyet, güç kaybı veya zorlanmaya bağlı görülebilecek ağrı, sancı veya kişinin hareketlerini kısıtlayıcı fiziksel durumlar olup olmadığı incelenir. Daha sonrasında, en uygun manuel terapi yöntemi belirlenerek vakit kaybedilmeden tedaviye başlanır. Osteopatik manuel terapi (OMT); kas iskelet sistemi hastalıklarında konvansiyonel tedaviyi tamamlamak amacıyla sıkça kullanılan, önemli bir tedavi şeklidir. OMT bedeni bir bütün olarak değerlendiren, homeostatik mekanizmaları geliştiren, yapı ve fonksiyon ilişkilerini en üst düzeye çıkarmak için tanı ve tedavi stratejileri içeren bir yaklaşımdır.
Osteopatik manuel terapi; parietal, visseral ve kranial osteopati olmak üzere 3 sistem üzerinden etki gösterir.
Parietal Osteopati; Kas iskelet sisteminden kaynaklanan ağrı ve disfonksiyonların tedavisinde bölgesel olarak kullanılır.
Visseral osteopati; iç organ problemlerini tedavi ederek, bunların neden olduğu ağrı ve şikâyetleri ortadan kaldıran bir tedavi yaklaşımıdır.
Kranial osteopati; hassas ve hafif dokunuşlarla baş bölgesine yapılan osteopatik bir tedavi tipidir. Hastada var olan ağrı ve şikâyetlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Osteopati’nin Faydaları Nelerdir?
- Kas-iskelet ağrısını azaltır, görevini yerine getiremeyen vücut sistemleri üzerindeki etkisini azaltır, solunum mekaniğini geliştirir, venöz ve lenfatik drenajı iyileştirir.
- Osteopati; kişinin sorunlu eklemlerinin hareketliliğin geri kazandırılması, kaslarda oluşan gerginliğin azaltılması, kan akışının düzenlenmesi ve sinir sistemindeki baskının azaltılması gibi kişinin günlük hayatını etkileyebilecek durumların ortadan kaldırılmasını amaçlar.
- Osteopati tedavisinde çeşitli bölgelere uygulanan özel teknikler sayesinde, kişi gündelik hareketlerini geri kazanabilir ve eski yaşam kalitesine yeniden kavuşabilir.
- Osteopati, kişinin omurgasında veya kol bacak kemiklerinde herhangi bir anormallik olmadığı zaman vücudun hastalıklara karşı kendisini koruyabildiği, iskelet sisteminin yapısal bozukluklarında ise hastalıkların kolayca gelişebildiği görüşünü ileri sürmektedir.
- Osteopati, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik ederek kişilerin hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.
- Osteopati, diyet, egzersiz ve zinde vücuda önem vererek kişinin yaşam kalitesini arttırmayı hedeflemektedir.
- Bel, boyun fıtıkları ve eklem ağrıları veya yaralanmaları için osteopatlardan tedavi alınabilmektedir.
- Doğum travmaları gibi çocuksal sorunları ele almak için de osteopatik bir tedavi planı oluşturulabilir.
- Denge ve duruş bozukluklarını düzeltmek, omurga ve leğen kemiği eklemlerine özellikle bel ve boyun ağrı sendromları mümkün olabildiği ölçüde fonksiyonunu yeniden kazandırmayı amaçlar.
Hamilelikte Osteopati:
Gebelik ile ilişkili bel ağrısı ya da sindirim problemleri gibi çeşitli rahatsızlıkları hafifletmek için de birçok osteopatik tedaviler uygulanabilir. Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen problemlerden biri olan Premenstrual Sendrom (adet/regl dönemi sendromu) , tekrarlayıcı, psikolojik, fiziksel, davranışsal belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Kadınlar bu belirtileri azaltmak için, ilaçlı ve ilaçsız yöntemler kullanmaktadır. En sık kullanılan yöntemlerden birisi de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarıdır. Kadınların, PMS döneminde (adet/regl döneminde) kullanılan GETAT (geleneksel tamamlayıcı alternatif tıp) yöntemleri ve bu yöntemlerin yararlılıkları konusunda bilgilendirilmesi önerilebilir.
Gebelik boyunca kadın vücudu, bebeğin gelişimine göre sürekli uyum sağlanan değişikliklere maruz kalır. Yapısal fiziksel değişiklikler bazen yapısal sıkıntılara ve rahatsızlıklara yol açıp, gebelik ve doğum sürecini etkileyebilir.
Yumuşak osteopatik tedaviler bu rahatsızlıkların rahatlaması için kullanılır ve bu uygulamalar konforu artırıp, gebelik sürecinin anne ve bebek için iyi geçmesini sağlar. Doğum sonrası ise annenin fiziksel ve duygusal olarak dengesininn geri gelmesine yardımcı olur.
Osteopatik uygulamalar hamilelik süresince ve hamilelik sonrasında aşağıdaki semptomlara etkilidir.
Hamilelik Semptomları:
Yorgunluk
Uykusuzluk
Mide ekşimesi , hazım güçlüğü
Baş ağrıları
Ayak ve el şişmeleri, ödemler
Sırt ağrıları, kulunçlar
Kalça bölgesindeki ağrılar
Nefes darlığı
Büyüyen uterusu destekleyen dokuların gerilmesinden dolayı sıkıntı ve karınsal ağrı vs.
Hamilelik Sonrası Semptomlar:
Üriner stres inkontinans (idrar kaçırma) ya da öksürme, hapşırma ve gülme ile idrar kaçırma
Bel ağrıları ve sorunları
Kuyruk sokumu ağrısı
Pelvik ağrı
Sırt ağrısı
Emzirmeden dolayı boyun ve omuz problemleri vs.
Osteopatlar vücudunuza uygun koşulları sağlanmasında yardımcı olur. Vücuttaki rahatsızlıkları ve gerginlikleri sadece elleriyle ortadan kaldırarak sağlığın tekrar geri kazanılmasını sağlarlar.
“Osteopatik tedavi hamilelikte hormonal ve bazı değişikliğe bağlı gelişen bozuklukları düzelterek kişinin gündelik yaşam kalitesini arttıran ve vücudun iç dengesini düzenleyen bir tedavi şeklidir. Sadece tek bir teknik üzerine yoğunlaşılmaz.. Her hastayı ayrı ayrı ve tek tek değerlendirerek uygun tedavi yöntemini seçer. Özellikle gebelerde sert teknikler yerine daha nazik daha yumuşak yöntemler seçilir. Tek bir dokunuşla günlerdir çektiğiniz ağrıları ortadan kaldırabilen bir tedavi yöntemidir. Gebelere yapılan osteopatik tekniklerle
- Doğum süreci hızlı geçer.
- Doğum süreci daha kolay geçer
- Doğum sorasında oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçer.
Gebelerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri de bel ağrısıdır. Klasik fizyoterapi yöntemlerinin yanı sıra osteopatik tedavide birtakım yöntemler ile yumuşak doku mobilizasyonlar,ı, bel ve bacak seviyesinde yapılan özel gevşetme ve masaj teknikleriyle tedavi sağlanabiliyor. Gebelik döneminin hem anne hem bebek için olabilecek en yüksek seviyede konforlu geçebilmesi ve karşılaşılan daha birçok problemin teşhis ve tedavisi için mutlaka bir fizyoterapiste ve osteopata başvurun.
Hamilelik döneminde osteopati:
Osteopati; kadınlara siyatik, bel ağrısı ya da rahmin kasılmasından kaynaklı ağrılar gibi hamilelikten kaynaklanan sıkıntılarla baş etmeleri için yardım edebilir. Leğen kemiği çevresi kasları ve eklemleri rahatlatarak ve kalça kemiklerini açarak bedeni doğuma hazırlamak için de iyi bir yöntemdir. Bunu yapmak bu bölümlerin hareket kabiliyetini geliştirir ve doğum sırasında bebeğin kolay çıkışını sağlar. Ayrıca hormonal dengeyi sağlamaya da yardımcı olur ve vücudun emzirme sürecini rahat geçirmesini sağlar.
Doğumdan sonra osteopati;
Osteopati yeniden sağlıklı bir vücut dengesine dönmek için hamilelikten kaynaklı rahatsızlıkları, değişen vücut sistemlerini düzelten iyi bir tedavi yöntemidir. Osteopatik yöntemler arasında sezaryen sonucu oluşan izler üzerine de çeşitli çalışmalar düzenlenebilir. Sonrasında da ortaya çıkabilecek rahatsızlıkların üzerine de çeşitli koruyucu tedaviler düzenleyerek riskleri ortadan kaldırır. Osteopati aynı zamanda sütü az gelen kadınlar için de hormonal sistem dengelenmesene katkıda bulunur.
Osteopati yenidoğan bebeklere nasıl yardım eder?
Osteopati tortikolis (çoğunlukla ağrılı kas spazmı ile ilişkilendirilen başın sürekli tek bir yana dönmesi durumu), kolik, uyku problemleri, plagiosefali (düz kafa sendromu olarak da bilinen, uzun süre sırt üstü yatmaktan kaynaklanan asimetrik düzleşme durumu), reflü, emme problemleri, kronik kulak ve boğaz enfeksiyonları gibi durumlarda bebeklere yardımcı olur.