Miyofasyal Gevşetme Nedir?
“Miyofasya” kelimesi, kas dokusunun “miyo-“ ile bir araya getirilmiş, ayrılamaz doğası ve beraberindeki konnektif doku ağı (fasya) ile oluşturulmuştur. Miyofasyal kas zincirleri tüm vücudu birbirine bağlayarak tüm boyutlarda hareket için sinerji, denge, stabilite ve mobilite sağlar.
Vücudumuzdaki bağ dokunun ağrısını ve gerginliğini azaltmaya yarayan bir tedavi yöntemidir. Vücudun hareketi esnasında gücünü ve performansını arttırmaya yarar. Ağrı hissedilen iltihaplı ya da sertleşmiş dokulara basınç uygulanarak uygulanan bir yöntemdir.
Miyofasyal ağrı sendromu nedir?
Fasyalarımızın sertlik ve yapışıklık gösterdiği yerlere tetik nokta deriz. Bir fasyada bu tetik noktalardan birden fazlasına veya tetik nokta ve yapışıklıklara sahip olduğunda buna miyofasyal ağrı sendromu denir. Miyofasyal gevşeme tedavisi de bu ağrılı bölgelerin gerginliğini alarak iyileştirmeye yarayan ve ağrının dalgalar halinde diğer bölgelere yayılmasını engelleyen bir tedavi yöntemi olarak geçmektedir.
Miyofasyal gevşetme tedavisinin özellikleri nelerdir?
Miyofasyal gevşetme tedavisi, fizyoterapist veya osteopatın sürekli ve hafif basınç şeklinde manuel müdahalesiyle yapılmaktadır. Amacımız minimum yüklenme ile maksimum esneme sağlamaktır. Miyofasyal ağrı sendromunun olduğu bölgeye göre çeşitli aletler kullanılabilir. Miyofasyal gevşetme terapisinin yanında hastanın durumuna göre sıcak-soğuk uygulamalar, germe egzersizleri, osteopati ve fizik tedavi yöntemi bunlara ek olarak uygulanabilmektedir.
- Öncelikli olarak çeşitli değerlendirmeler sonucunda asıl hasarlı bölge terapist tarafından tespit edilir.
- Ağrı seviyesi terapist tarafından değerlendirilip tespiti sağlanır.
- Hareket kısıtlılığının, sertliğin derecesi bulunup ona göre tedavi planı oluşturulur.
- Tedavi haftada 2-3 kez olacak şekilde uygulanır haftalar veya aylar sürebilir, bu tedavi süresi hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
- 45dk-1 saat arası süren seanslar uygulanabilir bölgesine göre değişkenlik göstermektedir.
Miyofasyal gevşeme terapisinin faydaları nelerdir?
- Fasyaların hastalık sonucu oluşturduğu yapışıklıkları düzenlemeye yarar.
- Oluşan yapışıklıkların gevşemesini ve ağrının giderilmesini sağlar.
- Fasya sisteminin iltihap içeren hasarlı bölgelerini iyileştirmeye yardımcı olur.
Miyofasyal gevşetme tedavisi sorunlu bölgede spazma giren (kasılı kalan) kaslar ağrıya sebep olur. Bu durum da fasyalar aracılığıyla dalgalar halinde yayılarak vücudun başka bölgelerinde de hissedilmeye yüz tutar. Bu sebepten dolayı miyofasyal gevşetme tedavisi mutlaka geciktirilmeden uygulanmalıdır.
Miyofasyal gevşetme tedavisi kimlere yapılır?
- Bel fıtığı ağrısı
- Boyun fıtığı ağrısı
- Ameliyat sonraları skar doku bölgelerine
- Diz kireçlenmesi
- Duruş bozuklukları (kamburluk gibi)
- Boyun düzleşmesi
- Skolyoz
- Fibromiyalji
- Kas yaralanmaları
- Kartal tünel sendromu
- Sinir sıkışmaları
- Migren
- Fiziksel travmalar
Miyofasyal gevşetme tedavisi kimlere yapılmamalı?
- Kanser hastalarına
- Enfeksiyonlu bölgeye
- Gebeliğin ilk 2-3 aylık döneminde
- Ateşin yüksek olduğu durumlarda
- Romboid artrit akut döneminde
- Diyabetin ileri seviyelerinde
- Osteoporozun ileri seviyelerinde
- Kırık tam iyileşmediyse
- Anevrizma
Miyofasyal gevşetme tedavisi nasıl uygulanır?
Tedavi sırasında başlangıç olarak sırtüstü yatırılırsınız ki vücudunuz ve zihninizde bir rahatlama gerçekleşsin sonrasında ise yüzüstü, sırtüstü, yan yatış ve oturma gibi pozisyonlar olabilir. Sonrasında daha önce de bahsettiğimiz gibi fizyoterapist veya osteopatın manuel olarak ağrılı bölgeden hafif baskılarla başlanabilir. Manuel yani el ile uygulanan bu tedavi tekniği ile fasyaların akışkanlığında ve hareketliliğinde artış, ağrıda ciddi azalma ve eklemlerimizin hareket açısında artma meydana gelir.
Miyofasyal gevşetme tedavisi fizik tedavi ve osteopati ile birlikte uygulandığı zaman hastalıklarda daha hızlı bir iyileşme ve günlük yaşam kalitesine dönüş sürecinde azalma gerçekleşir.
Foamroller nedir? Miyofasyal gevşeme üzerine etkisi nedir? Nasıl uygulanır?
Silindir şeklinde olan çeşitli egzersizlerde ve miyofasyal gevşetme tekniklerinde kullanılan bir alettir. Miyofasyal ağrı sendromunun olduğu bölgeyle sabit bir düzlem arasında hareket ettirerek uygulanan bir yöntemdir. Foamroller ile kasa uyguladığımız basınç sonucu fasyada bulunan çeşitli reseptörleri (mekanoreseptörler) uyararak merkezi sinir sisteminin kasta gevşeme oluşturmasını sağlar.