Ramazan’da Uygun Beslenme Şekli ile Zinde Geçen Oruç

  1. Anasayfa
  2. Beslenme
  3. Ramazan’da Uygun Beslenme Şekli ile Zinde Geçen Oruç
Ramazan’da Uygun Beslenme Şekli ile Zinde Geçen Oruç

Ramazan’da Uygun Beslenme Şekli ile Zinde Geçen Oruç

 

Oruç tutmak hepimizi bazen zorlayabilmektedir. Nedeni ise uzun süreli açlık ve susuzluk sonucu oluşan vücudumuzdaki bazı metabolik değişimlerdir. Ramazan ayında, yanlış beslenme ve bu yanlışlıklar sonucu vücudumuzun gösterdiği tepki doğal olarak olumsuz yönde artış gösterir. Peki Ramazan ayında basıl beslenmeliyiz? Nasıl beslenirsek vücudumuzun oluşturabileceği olumsuz tepkilere karşı önlem almış oluruz? Kısaca bu konulara değinmek istedim.

Öncelikle Ramazan ayı boyunca atlamamamız gereken en önemli husus dengeli bir sahur yapmaktır. Sahurda, miktarca fazla besin tüketimi yerine, yavaş sindirilen ve uzun süre tokluk hissi veren protein kaynağı yüksek ve lif içeriği fazla olan besinler tüketin. Örneğin, tam tahıllı buğday ekmeği, kefir, yumurta…

•Sahurda genel olarak “kahvaltı “ tarzı beslenmeye özen gösterin. Bu kahvaltıdan kastım, kuvvetli nitelikte olmasıdır. Mutlaka her sahurunuzda 1-2 adet haşlanmış yumurta tüketin. Peynir tüketiminiz tuz oranı düşük olanlardan yana olsun.

•Sahurda diüretik çaylardan (kiraz sapı çayı gibi) kaçının. Böylelikle idrarla birlikte oluşan su kaybınızı azaltmış olursunuz. Ayrıca sahur vaktinde kafeinli içeceklerden de kaçının.

Ramazan’da sofralarımızı heyecanla hazırladığımız vakittir “iftar” vakti. Güzel bir iftar yemeğini hepimiz haketmişizdir gün sonunda. İftarda en doğru şekilde beslenirsek, orucumuzu açtıktan sonra oluşan yorgunluk hissini de en aza indirmiş oluruz. Sahurda olduğu gibi iftar yemeklerinizde de sofranızda tuza yer vermeyin. İftar yemeği, akşam yemeği modülünde olabilir. Fakat normal bir akşam yemeğinden farklı olarak daha hafif çorbalar ve yemekler tercih etmeniz gerekir. Uzun açlık sonrası ağır yemekler midenizi yorar.

•Orucunuzu kararında iftariyelerle (1 orta boy hurma, 1 adet zeytin) açtıktan sonra önden ev yapımı bir kase çorba, yemeğe daha sağlıklı bir şekilde adapte olmanızı sağlar.

•Fazlaca baharatlandırılmış yemeklerden uzak durun. İftar yemeğinizi hazırlarken kızartma tarzı pişirme yöntemlerinden kaçının.

•Yemekler içerisine yağ gereksiniminde zeytinyağı tercih edilmeli.

İftardan en az 1 saat sonra ara öğünler ile devam edilebilir. Ara öğünler kan şekerinin düzenlenmesi için önemlidir. Ara öğünlerde kefir, meyveler, süt, yoğurt, yulaf tercih edilebilir. Tatlı tüketilecekse şerbetli olanlarından kaçınılmalı ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

İftar- sahur arası su tüketiminize gerekli önemi gösterin. 2-3 litre arası su tüketimine ulaşmaya çalışın. Eğer fazla vücut kütlesine sahipseniz 3 litreye ulaşmaya çalışabilirsiniz.

Ramazan’da günlük besin ve sıvı alım zamanlarında değişiklikler ile birlikte fiziksel direnç düşer. Fakat oruç egzersiz için bir engel oluşturmamalıdır. Kendimizi zorlayıcı olmayan hafif egzersizler ile harekete geçilmelidir.

❗️Oruç tutmak sağlıklı bireylerde herhangi bir sağlık problemine yol açmayabilir. Fakat bazı durumlarda (kalp hastalığı, böbrek hastalığı, hamilelik, yüksek tansiyon) oruç sakıncalı görülmektedir. Sağlık açısından sorunu olanlar öncelikle bir uzmana danışıp oruç tutabilirliği hakkında bilgi almalıdır.

Busra Samli

Üyelik Tarihi:  24 Nisan 2020