Çocuğunuzla İlişkinizi Test Etmeyin!

 

Sınava giren çocuklarda aşırı kaygı oluşmadığı sürece ufak tedirginlikler normaldir. Biraz kaygı, uyarıcı etki yapar ve sınava hazırlık sorumluluğunu artırır. Ancak aşırı kaygı, performansı olumsuz etkiler.

Bu durumda çocuklarımızla konuşmak ve kaygılarını bizimle paylaşmalarını sağlamak çok önemlidir. Hedeflerinden konuşun hedeflerine ulaşmak için neler yapacaklarını anlattırın. Sınav sonucu ne olursa olsun onları çok seveceğinizi söyleyin ve hissettirin. Ona güvendiğinizi elinden gelenin en iyisini yapacağına inandığınızı onun gözlerinin içine bakarak söyleyin. Ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. İstediği desteği vermeye çalışacağınıza dair ona güven verin. Bu süreçte kendinin desteklendiğini hissetmesi çok önemlidir. Ona sağladıklarınızı, imkanları,fırsatları psikolojik bir baskı unsuru yapmayın. Sağladığınız bu olanaklardan nasıl yararlandığını ve onu hedefine giden yolda ne kadar desteklediğini sorun.

Sınav gün gelir biter ve geriye sizin çocuğunuzla ilişkiniz kalır. Sınav sürecinde bu ilişkinin yıpranmaması için özen gösterin. Önemli olan sağlıklı ilişkileri aile içinde sağlamak ve sürdürmektir.