Çocuğunuzla Daha İyi Bir İlişki

  1. Anasayfa
  2. Çocuğunuzla Daha İyi Bir İlişki
Çocuğunuzla Daha İyi Bir İlişki

Çocuğunuzla Daha İyi Bir İlişki

Anne baba olmak, kitabı veya okulu olmayan zor bir uğraştır.

 Aile içi ilişkiyi düzenlemek, öncelikle anne baba olarak kendi güçlü ve desteklenmesi gereken yanlarımızı tanımlamakla başlar.

Tahammül gücümüz ve sınırlarımızdan haberdar olmak, anne babalığın temelinde olan, eşler arası diyaloglarımıza özen göstermek aile içi ilişkilerimizi olumlu yönde gelişmesine neden olan ilk aşamalardandır.

 Çocuğunuzla daha iyi bir ilişki kurabilmek için neler yapabilirsiniz?

1. İhtiyaçlarını Görün

Çocuğun davranışının temelinde ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı bazen doğrudan bazen de dolaylı, bazen kabul edilebilir davranışla bazen de kabul edilemeyen davranışlarla ifade edebilir. Ebeveyn olarak bu ihtiyaçları görebilmek ve ona bunu ifade edebilmek önemlidir.

2. İstediğiniz Davranışa Odaklanın

İnsan olmanın doğası gereği; yolunda gitmeyen, durumlara daha çok dikkat çekeriz. Bu durum davranışın değişmesine neden olmadığı gibi çocuklarda olumsuz davranışın pekiştirilmesine neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuza beklentinizi net bir dille ifade edin.

3.Tutarlı Olun

Aile içinde yeni bir davranış kazanımı yada var olan davranışın değişimi için karar verdiğiniz zamanlamanın doğru olduğundan emin olun. Başlanan ve yarım bırakılan yöntemler çocukların anne babaya olan güvenini sarsıp ebeveynin yetkinliğine gölge düşüreceğinden, içinde bulduğunuz durumun tutarlı olmanıza engel olacağını düşünüyorsanız önleminizi mutlaka alın ve sınırlarını net bir şekilde belirleyin.

 4.Olumlu İfadeleri Kullanın

Konuşurken seçtiğimiz kelimeler, ifade tarzımız, söylediklerimizin taşıdığı mesajlar önemlidir. Bu nedenle çocuklarınızla iletişim kurarken sadece ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğimize de dikkat edin. Çünkü olumsuz bir dil maça eksi puanla başlamak demektir.

5.Önlemlerinizi Alın

Sorun çıkmadan önlemeye çalışmak, sorunu çözmeye çalışmaktan daha kısa sürer. Bu nedende önleminizi alın ve çocuğunuzdan beklediğiniz davranışı, kurallarınızı bir sorun yaşamadan net bir dille belirtin.

Avatar

Fatma Nihal Ada

Üyelik Tarihi:  7 Şubat 2018

Psikolog
Randevu için: 0543 648 68 48 - 0555 408 61 51
Çocuk ve Aile Danışmanlığı & Terapileri
Zeka & Gelişim Testleri
WISC-R Zeka Testi
Stanford Binet Zeka Testi
Metropolitan Okul Olgunluk Testi
Bir İnsan Çiz
TIMI (Teele Invertory Of Multiple Intelligences)
d2 Dikkat Testi
Frankfurter Dikkat Testi
MOXO Dikkat Testi
Gessel Gelişim Figürleri Testi
Frostig Görsel Algı Testi
Çoklu Zeka Envanteri
Öğrenme Stilleri Envanteri

Deneyimsel Oyun Terapisi (Training Experiential Play Therapy )
Dışavurumcu Sanat Terapisi
Terapötik Kart Uygulamaları
Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi
Bilişsel Davranışçı Terapi